Nasjonalbibliotekets bevilgning økes med over 50 millioner i regjeringens budsjettforslag

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre tok i mot kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) . Foto: Gorm K. Gaare

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre tok i mot kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) . Foto: Gorm K. Gaare

Midlene vil brukes til å øke digitaliseringen av audiovisuelt kulturhistorisk materiale, samt arbeid med kunstig intelligens.

– Dette er sjølsagt en anerkjennelse av det arbeidet vi har gjort over tid på Nasjonalbiblioteket, men først og fremst er det en unik satsing på utvikling av nasjonal infrastruktur for kunstig intelligens og språkmodeller, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.

– Folk jeg møter i resten av verden er dypt misunnelige på oss i Norge fordi vi har kommet så langt og fått dette mandatet.

Det meste av midlene fra regjeringens forslag til nasjonalbudjsett skal brukes til å øke digitaliseringskapasiteten i Mo i Rana og i arbeidet med å trene generative språkmodeller. Det skriver Nasjonalbiblioteket i en pressemelding.

Økt satsing på kunstig intelligens

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Nasjonalbiblioteket med 20 millioner kroner for å øke kapasiteten i digitaliseringen av audiovisuelt kulturhistorisk materiale for arkiver, museer, bibliotek og private samlinger i Norge.

– Dette gjør at vi vil kunne digitalisere enda mer kulturarvmateriale og øke hastigheten på digitaliseringen, sier Myhre.

Ytterligere 20 millioner kroner foreslås bevilget til økt satsing på Nasjonalbibliotekets arbeid med kunstig intelligens og trening av generative språkmodeller.

Utvikler KI-redskaper på samisk

Nasjonalbibliotekets arbeid med generative språkmodeller skal sikre at norsk språk og norsk kunnskap blir en del av virkeligheten vår når kunstig intelligens tas i bruk på stadig flere områder av samfunnslivet.

Dette er en forlengelse og utvidelse av arbeidet Nasjonalbiblioteket har gjort lenge for å sikre at digitale tjenester og programvare finnes på norsk. Nasjonalbiblioteket skal nå også arbeide med å utvikle KI-redskaper for samiske språk.

På permanent basis foreslår regjeringen hvert år å bevilge 7,5 millioner kroner til Bokhylla-prosjektet, som gir folk i Norge digital tilgang til alle rettighetsbelagte bøker som er utgitt i Norge til og med 2005 i Nettbiblioteket på nb.no.

I tillegg bekrefter regjeringen den årlige bevilgningen av 4 millioner kroner til Nasjonalbibliotekets satsing på Fosseforedraget og Fosseprisen.

LES OGSÅ:

Berlins technoscene offisielt lagt til Unescos kulturarv-liste

Røntgenfortellinger: Dag Johan Haugeruds Sex og Drømmer 

Verdens mest bedritne sosiale nettverk: SocialAI

In Vogue: The 90s: Et palass av papir og en malplassert Kardashian

Følg oss på TiktokInstaBlueskyX og Fjasboka

Del dette

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kulturplattformen TBA