Ut mot kutt på østkanten: – Hvor mange hundre vitenskapelige rapporter har det ikke vært om dette?

Forfatter Zeshan Shakar og rapper Don Martin er lei over at de samme kampene om kulturtilbud for unge bli tatt om igjen og om igjen.

– Det er så jævla typisk da. Midt i debatten om ungdomskriminalitet og ting som skjer på Oslo Øst, der politikerne står på den ene siden og sier «nå er det på tid å slutte, nå må vi få til ordentlig tiltak her», så legger de samtidig ned de få tiltakene som finnes for ungdommer, sier Martin «Don Martin» Ahzami Raknerud.

I podcasten Hver gang vi rantes går Romsås-rapperen og forfatter Zeshan Shakar hardt ut mot «sjokk-kuttene» som rammer kulturtilbud for ungdom i de mindre ressursterke bydelene i Oslo, nemlig de som er på østkanten.

Store kutt

Høyre-byrådet i Oslo har foreslått å kutte over én milliard kroner til bydelene i 2025. Dette vil blant annet ramme fritidsklubber og kulturtilbud for unge.

Den legendariske fritidsklubben Låven på Søndre Nordstrand risikerte nedleggelse som følge av de kraftige kuttene, men ble reddet i siste liten i bydelsutvalget i desember.

Situasjonen for Bush på Holmlia, er fortsatt uavklart. Bush fikk 1 million kroner i støtte, mot over 3 millioner som de har fått fram til nå. Bydelsutvalgsleder Ola B. Mannsåker (Arbeiderpartiet) har uttalt at han tviler på om det er nok til å opprettholde drift på dagens nivå.

Søndre Nordstrand må i utgangspunktet spare 144 millioner kroner i 2025. Dette betyr at man må kvitte seg med mer enn 100 årsverk. I Klassekampen beskriver helsebyråd i Høyre, Saliba Andreas Korkunc kuttene selv som «historisk store».

Det er uvisst hva som skjer med fritidsklubbene i 2026, da kuttene vil blir enda større. Da skal det kuttes ytterligere en milliard.

Samtidig, bruker byrådet rundt én milliard kroner i året på å senke eiendomsskatten i Oslo, mens byrådsleder Eirik Lae Solberg har blitt kritisert for sin millionlønn på 1,6 millioner kroner.

Samme kampen om igjen

Det har blitt stadig færre norske fritidsklubber de siste 10 åra med en nedgang på 15 prosent: Fra 735 klubber i 2010, til 625 fritidsklubber i 2020.

– Jeg leste at 40 prosent av firitidsklubbene i Norge er trua på grunn av kutt. Vi skriver om de greiene her, og det som står i boka om akkurat det er fra en tid som likner ganske mye [på i dag]. Da var det også mye snakk om ungdomskriminalitet i Oslo Øst, sier Don Martin.

Han og Zeshan Shakar er lei av at historien gjentar seg:

– Når de skal kutte i kommunebudsjetter og sånn, så må de kutte der de kan kutte. Da blir det fritidsklubber og tiltak som er for ungdom, fordi det ikke er noen lov som sier at du må ha et sted hvor ungdom kan være, eller at det må være noen tilbud til ungdommer. Så det blir alltid kuttet.

Han referer til at det er flere tjenester som er lovpålagt å dekke i bydelenes budsjett, dermed kan ikke bydelen velge og vrake i hva man skal kutte med så stramme budsjetter.

– Og så må vi ha den samme dumme kampen som man hadde på fuckings 80-tallet. Og 90-tallet. Og 2000-tallet. Og 2010-tallet. Og det kommer til å skje fram til det blir noen lov om det. Og det er ikke noe som man trenger å finne ut av lenger, sier Don Martin.

– Selvfølgelig sier det seg selv at hvis du som et samfunn overlater ting til tilfeldighetene, så går det som det går. Hvis du har forebyggende tiltak, hvis du gir folk et sted å være, ting å gjøre, retninger å gå i, forbilder å streve etter – alle mulige sånne ting, så dras flere folk i bra retninger. Hvis du ikke gjør det, så kommer flere folk til å falle utafor. Og de vil føle seg utafor.

Zeshan Shakar er enig:

– Man veit jo løsningene. Hvordan motvirke utenforskap, for eksempel. Jeg og Martin var på en konferanse om det, og den var fin den liksom. Men dette her vet vi jo! sier han oppgitt.

– Hvor mange hundre vitenskapelige rapporter har det ikke vært om dette? Det har vært offentlige utredninger, og det har vært praktisk kunnskap fra barn og unge selv, fra lærere. Du må skjevfordele ressurser, du må ha tidlig innsats, du må ha tilpasset opplæring, du må ha alternative arenaer – vi vet jo alle de tingene, sier han.

I november kom det enda en rapport som bekrefter at tenåringer som ble berørt av nedleggelser av ungdomsklubber som følge av innstramminger, hadde 14 prosent større sannsynlighet for å bli kriminelle.

Uklare svar fra kulturbyråden

Kulturplattformen TBA har vært i kontakt med Anita Leirvik North (Høyre), byråd for kultur og næring, via hennes byrådsekretærer og fått noen svar på mail på to av følgende spørsmål:

– Hva er kommentaren fra byråden på det som Zeshan Shakar og Don Martin sier om at vi vet hva som funker forebyggende? 

«I Oslo-budsjettet er det lagt inn mange nødvendige satsinger for å hindre ungt utenforskap, forebygge kriminalitet og sikre møteplasser for barn og unge i budsjettet. Ungt utenforskap er en av de største og mest komplekse utfordringene vi står overfor, og vi må alle engasjere oss for å sikre at de som vokser opp i byen vår, har trygge, inkluderende arenaer hvor de kan finne håp, tro på seg selv, og bygge en fremtid fylt med muligheter.»

– Nå ble Låven riktignok reddet i siste liten. Hva mener kulturbyråden er løsningen når forebyggende tiltak risikerer å bli kuttet for ungdommer neste år? Hvor er logikken i det å måtte kutte i forebyggende ungdomssatsinger hvis det uansett betyr økte utgifter for blant annet politiet – og alle andre som kriminalitet rammer – senere? 

«Vi har avsatt 15 mill. til Kloden Teater, økt driftsrammen for Deichman, og satt av midler for å utvide åpningstidene ved Deichman Holmlia og Mortensrud. Videre har vi økt bevilgningen til ordningen for skolekor, korps og orkestre med 3,2 millioner kroner, slik at den totale rammen nå utgjør 15 millioner kroner.»

Bydelsdirektørene foreslo å legge ned ungdomsklubber, bla i Søndre Nordstrand, men politisk gikk man bredt sammen om å ikke legge ned i bydelen.»

Følgende spørsmål ble ikke besvart:

– Hva er det som skaper god kultur for unge og som forebygger ungdomskriminalitet i de mindre ressurske bydelene på østkanten? Hva mener byråden selv er gode tiltak? Og hvordan skal det løses økonomisk når Høyre er opptatt av å kutte skatt og tilskuddene kuttes hvert år? 

– Er Høyre et parti som vil ha økte forskjeller i Oslo?

– Hvis ikke: På hvilken måte jobber Høyre for at ulikhetene i Oslo ikke skal bli større? 

*Kulturbyrådens sekretærer har henvist til gruppeleder i bydelene. Dog er det byråden i Oslo som sitter på pengesekken og vedtar budsjettene, og som bestemmer hvor mye midler som skal fordeles ut til bydelene.

Følg oss på TiktokInstagramBlueskyX og Fjesboka.

LES OGSÅ:

Kneecap vant diskrimineringssak mot britiske myndigheter

Holmlia-regissøren: – Så ikke noen filmer som minnet om mitt eget liv

Transgresjoner, psykisk helse og politikk preger musikkdokumentarene på årets BIFF

Del dette

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kulturplattformen TBA