Festivalleder til TBA: – Skal politikere blande seg inn i kulturelle ytringer?

Yasin spiller blant annet på Alive-festivalen i Borlänge i sommer. Nå har kommunen trukket pengestøtte på grunn av bookingen. Pressefoto

Kommuner kutter festivalstøtte på grunn av rapartisten Yasin. Det skaper reaksjoner i Sverige.

– De som er imot dette, er de eldre. Det er de som moralsk mener at det er galskap. Men blant ungdom, som denne bookingen vender seg til mest av alt, så har det vært den beste bookingen ever.

Det forteller daglig leder i den svenske musikkfestivalen Alive, Patrik Schultz til TBA. 

nektes festivalen en støtte på 150 000 svenske kroner fra kommunen på grunn av bookingen av den kontroversielle svenske artisten Yasin Abdullahi Mahamoud, kjent som Yasin. 

Bookingen ble gjort allerede mot slutten av fjoråret, men det er først nå at Borlänge kommune trekker sitt bidrag til sommerens festival fordi Yasin skal spille konsert der. 

– Vi slapp nyheten om Yasin i desember, så det er en stund siden. Vi visste at det var en kontroversiell booking da, men det kom heller ingen overraskelser rundt bookingen på det tidspunktet, forteller Schultz til TBA.

Patrik Schultz er daglig leder i Alive-festivalen. Foto: Privat

Ingen sikkerhetstrussel 

Dette er den andre festivalen i Sverige som opplever å miste pengestøtte over den samme artist-bookingen. Forrige uke besluttet Umeå kommune å ikke sponse Brännbollsyran-festivalen etter dialog med politiet.

Den 26-åringe rapperen har tidligere sonet en fengselsdom for gjengrelaterte lovbrudd, deriblant for medvirkning til bortføring av en annen rapper og for grove våpenlovbrudd. 

– I Umeå henviser kommunen til samtaler med politiet, mens i Borlänge snakker kommunen om «kommunens verdier» som begrunnelser for å droppe støtte til festivalene som har booket Yasin. Bare for å ha det på det rene: Yasin har ikke fått noen ny dom eller siktelse? 

– Nei. Ikke som vi kjenner til. 

– Og det har ikke kommet noen beskjeder fra politiet om at bookingen av Yasin for eksempel kan forverre noen sikkerhet? 

– Vi har et nært samarbeid med politiet som vi alltid har når vi jobber med store bookinger og jobber med sikkerhet og trygghet – uansett artist. Vi har ikke fått noen innvendinger fra politiet om denne her bookingen. 

– Det er viktig for oss å være en bred festival som tillater mange målgrupper, det er det vi jobber mot som musikkfestival. Vi lager jo en blandingsfestival, der vi har ulike sjangre som death metal, metal og county, og er åpne for alle sjangre. Skulle vi lagt på et moral-filter, så kunne vi nok ikke hatt så mange artister, forteller Schultz om festivalen som også har flere norske artister på plakaten, så som Blood Command, Tigergutt 101, Søte og Rare Gutter, Spidergawd og Soppgirobygget. 

– Vi jobber ikke med politikk, heller. Vi jobber med musikk, vi legger ingen politiske føringer hverken for tekster eller slikt. Så tror jeg ungdommer flest forstår forskjellen på uttrykk og handling – også i filmer til spill. Man forstår at det er kultur og kunst.

– Vi har et samfunnsproblem, men jeg tror ikke man blir kriminell fordi man hører på musikk. Dette minner om det samme som skjedde i Norge på 90-tallet, sier han og refererer til hysteriet rundt svartmetall og kirkebrenning. 

– Det var ikke ikke sånn at alle som hørte på hard musikk brente ned kirker, liksom, sier han. 

– Det virker som at man indirekte kritiserer dette med musikalsk smak. Debatten lander der at man stiller moralsk spørsmålstegn ved en sjanger. Men det er noe som bør stilles spørsmål ved: Skal politikere blande seg inn i kulturelle ytringer? Det er det viktig å diskutere nå.  

Kulturredaktør i Dagens ETC, Martin Aagård. Foto: Zanna Nordqvist

– Har begynt å praktiske konsekvenser

Kommunenes kutt i festivalstøtte på grunn av Yasin-bookingene har fått mye omtale i svenske medier de siste ukene.

«När en person har avtjänat sitt straff bör väl han eller hon betraktas som en del av samhällsgemenskapen igen? Inte stötas ut och demoniseras», spør Michaela Blomquist i en kulturkronikk i Göteborgs-Posten.

Det samme spør Sakine Madon om i Dagens Nyheter, og stiller samtidig spørsmål ved om ikke forstadsgutter skal få beskrive livene sine gjennom kulturen.

Kulturredaktör i Dagens ETC, Martin Aagård, reagerer sterkt på at kommuner trekker pengesponsing til to av totalt tre Yasin-konserter i år. Han bemerker at dette skjer kort tid etter at Yasin-konserten på Tele 2 Arena i Stockholm i fjor høst også ble avlyst

– Jeg er litt fortvilet over at den utrolig infiserte og langvarige debatten om gangsterrap nå har begynt å få praktiske konsekvenser. I bunn og grunn er det et ytringsfrihetsspørsmål som artig nok kun berører én artist, sier Aagård til TBA. 

– Flere kommuner gjemmer seg bak att politiet flagger for «sikkerhetsoverveininger» når det gjelder Yasins konserter. Det er noe som krever en granskning. Det er nemlig mye mulig at det ikke handler om noe annet enn at man synes at tekstene er upassende, tror han. 

– Dominerende kommunestyremedlemmer skal ikke bestemme hvilken kultur som er akseptabel og ikke. 

Alive festivalen i Borlänge. Foto: Alive-festivalen

Blant de største i Sverige

Borlänge kommune har begrunnet sitt avslag med at bookingen ikke stemmer overens med kommunens verdier. Aagård tror en faktor i dette er Borlänges kommunalråd Erik Nises, som Aagård mener ser ut til å ha gjort saken til «en personlig vendetta».

– Han fremstiller det som om det er han selv, i sin egen person, som tar penger fra en artist han ikke liker. Så det er nok sant at han ikke liker tekstene. Men det er helt idiotisk å snakke om «verdier» i musikk, mener kulturredaktøren.  

– Rappere som Yasin har alltid gjort det til et poeng å dokumentere sine og andres liv. Det er autofiksjon i sin reneste form. Litt av historiene er sanne, men like mye er ikke sant. Han prøver å reflektere livet i form av noveller og poesi. Er det et «verdisyn»? I så fall, hva er «verdiene» som spres i countrymusikken? Sexisme og alkoholisme? Nei, musikk er sjelden verdidrevet. Det er her debatten har sporet av. 

Aagard mener det har skjedd en merkelig utvikling for svensk rap de siste årene: 

– På den ene siden har artister som Yasin blitt blant de absolutt største i landet. De dominerer hitlistene og har fått utrolig store mengder fans som nå ønsker å se favorittartistene sine spille live på store begivenheter. Det har vært et kappløp mellom de store rap-artistene om å fylle de største arenaene. Ant Wan, en anonym rap- og r’n’b-artist fra Västerås, har solgt ut Avicii Arena og Tele2. Men Yasin, som av ulike grunner har blitt symbolet på gjengkulturen, ønsker man å stoppe. Ingen bryr seg om andre artister, sier han. 

– Samtidig utvikler det seg bittesmå subkulturer av brutal drill-rap, som egentlig ikke er ment for å bli lyttet til, men som mest brukes for å komme med trusler på Tiktok. Men der er det den sosiale medieplattformen som bærer truslene. Lydsporet kommer stort sett som et slags «vedlegg». 

– Er Yasin en artist som definerer svensk samtid? 

– Ja, det er nok ingen annen poet som har hatt en lignende gjennomslagskraft, hvis tekster fanger opp stemningene her i landet og har blitt gjenstand for så mye debatt. At han endelig skal ut på en skikkelig turné er selvsagt en stor begivenhet for fansen hans. 

– Jo drøyere, jo bedre

Schultz i Alive-festivalen i Borlänge lever godt med at midlene fra kommunen ikke kommer likevel, og understreker at festivalen fortsatt har god dialog med kommunen, og fortsetter å jobbe med kommunen om årets og neste års festival. 

– Beslutningene de tar, får de gjøre som de vil med. Vi har mange samarbeidspartnere som virkelig står oss nære og som støtter oss i de valgene vi gjør. Så håper jeg kommunen kommer tilbake med støtte neste år.  

– Det at kommunen trakk pengene nå, vil det påvirke hvordan dere velger artister neste år? 

– Det blir vårt neste spørsmål: Hva kan man booke og hva kan man ikke booke?

– Se til norske Soppgirobygget som vi også har booket: Deres tekster er ikke så koselige å høre på, de heller, men det er populært. Unge hører på dette, og jeg tror et forbud ikke gjør det noe bedre, tvert imot gjør det musikken mer spennende, tror Schultz.

– Da er det bedre å belyse og prate om dette her. At voksne heller slutter opp rundt det unge hører på, i stedet for at man vender ryggen til. Vi kan ikke stoppe kids fra å høre på musikk, og det vet man fra da man selv var yngre: Jo drøyere det var, jo bedre, liksom. 

Kutter festivalstøtte: Erik Nises i Borlänge kommune har uttalt seg til svenske medier om å trekke støtten til Alive-festivalen på grunn av bookingen av Yasin. Foto: Henrik Hansson

Tatt påskeferie?

TBA har vært i kontakt med kommunikasjonssjef for næringsliv og kommunikasjon i Borlänge kommune, Daniel Fält.

Følgende spørsmål ble stilt i mailen:

1. Hvilke vurderinger ligger til grunn for avslaget på pengestøtte til Alive-festivalen og Yasin-bookingen? 

2. Hvilken kompetanse baserer Borlänge kommune seg på når de har tatt denne avgjørelsen?  

3. Hvilke verdier i kommunen er det Yasin bryter med? (Med vedlagte sitater fra Martin Aagård)

4. Stemmer det at Yasin-bookingen ikke handler om at det er noen trussel for sikkerheten på festivalen? I såfall, hva handler dette da om? 

5. Du henviser til voksenopplæringen i kommunen i et intervju med Sveriges Radio: «Erik Nises hänvisar istället Yasin till Borlänges Komvux». Hva mener du med dette utsagnet? 

Fält skriver i en mail til TBA at det ser ut som Borlänges kommunalråd Erik Nises har «checkat ut för påskledighet» og dermed ikke kunne hjelpe med svar på spørsmålene.

TBA har forsøkt å kontakte Erik Nises siden onsdag per telefon og meldinger på messenger og sms, uten respons. TBA har også forsøkt å få kontakt Peter Juneblad i Umeå kommune med liknende spørsmål på mail og telefon, men ikke fått svar.

Følg oss på Tiktok, InstagramBluesky og Fjasboka

LES OGSÅ:

Del dette
Kulturplattformen TBA