Andor S2: Star Wars har aldri vært så bra som dette

Deedra Meero (Denise Gough) i Andor sesong 2. Foto: Disney+. ©2024 Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved.
ANMELDELSE: En knallsterk serieavslutning med paralleller til dagsaktuell tematikk.
*Karakter nederst i saken*
Da Andor sesong 1 kom i 2022, var det som en liten revitalisering av Star Wars-universet.
Serien ble hyllet for både spenningsnivået og realismen i fortellingen om de tidlige dagene til opprørsalliansen, hovedsakelig fortalt gjennom øynene til Cassian Andor (Diego Luna), før hendelsene som utspiller seg i filmen Rogue One.
Det er lett å forstå hvorfor Andor ble et friskt pust:
Det var ikke lenger profetier og fantasy-elementer som dominerte Star Wars-universet.
Nå var det en historie som handlet om å starte et opprør, om aktivistene på bakken, krigere og spioner, men også lederskapet på begge sider – og de allierte på utsiden.
Serieskaper Tony Gilroy introduserte oss for politiske intriger, taktikk og spenning på en måte som komplementerte historiene som allerede eksisterer i Star Wars-universet, og som tok universet seriøst.
Vi snakker altså om det samme universet som har introdusert oss for flyvende hvaler i verdensrommet, verdens søteste (og virale) Baby Yoda, og der Jar Jar Binks kunne delta i senatet.

Vellykket episodestruktur
Det er ingen tvil om at det har vært et effektivt og smart valg av format: Også sesong 2 er delt opp i puljer på tre ukentlige episoder, hvor hver av «puljene» går inn på hver sin egen hovedhistorie, før det skjer et tidshopp mellom hver tredje nye episode.
Formatet gjør at man får kommet litt dypere inn i de ulike historiene til flere av de sentrale karakterene.
Det får bedre fram nyansene i den helehetlige fortellingen om hvordan opprørsalliansen bygges opp, gjennom forskjellige perspektiver og situasjoner.
Eksempelvis presenteres vi for et narrativ som handler om hvordan den ekstreme opprørslederen Saw Gerrera, spilt av Forest Whitaker, og hans separatister, utvikler seg til å bli noe opprørsalliansen ikke kan alliere seg med.


Flere overraskelser
Sesong 2 plukker opp historien ett år etter sesong 1 avsluttet med begravelsen til Marvaa (Fiona Shaw) på Ferrix, som startet et opprør mot imperiet på planeten.
Nå ligger Bix (Adria Arjona), Brasso (Joplin Sibtain) og Wilmon (Muhannad Bhaier) lavt som bønder på en ny planet.
I sesong 2 utnyttes karakteren Bix bedre etter å ha introdusert henne i forrige sesong: Nå får vi dypere innblikk i hennes fortid i fangenskap og torturen hun opplevde.
Men den store overraskelsen denne sesongen må være Elizabeth Dulau som Kleya, assistenten til Luthen (Stellan Skarsgård) som får mer tid på skjermen.
Her får vi et emosjonelt innblikk i hennes fortid og tilknytningen til Luthen, når hun blir nødt til å utføre en stor oppgave for sin mentor.
Diego Luna er solid i tittelrollen som denne gang spiller mer på hensynsløsheten og motviljen til Cassian Andor mot å delta i opprørsalliansen.
Mens en glimrende Genevieve O’Reilly får en større rolle i det vi ser situasjonen til Mon Mothma tilpasse seg som senator i et senat kontrollert nesten fullstendig av imperiet og Palpatine.
Sesongen bringer også inn Orson Krennic (Ben Mendelsohn) og K-2SO (Alan Tyduk) fra Rogue One inn i historien, uten at de blir om til glorifiserte cameoroller.
Med så mange karakterer med mye historikk, venter man spent på at noe mer skal skje. Heldigvis tar det ikke lang tid før serien får bruk for de.


Rogue One i nytt lys
Andor er en sterk påminner om at Star Wars-universet ikke bare trenger å handler om Darth Vader, Grogu, Obi-Wan Kenobi eller Rey Skywalker.
Serien har rom for morsomme øyeblikk med store roboter, samtidig som den skildrer storpolitikk, maktmisbruk, folkemord og undertrykkelse.
Politikken og realismen gjør det vanskelig å ikke tenke på seriens paralleller til den virkelig verden.
Kan det bli for mye realisme?
Serien finner en fin balanse. Fokuset er hovedsakelig på karakterene serien følger til enhver tid, og på nært hold, slik at vi blir kjent med karakterene på en mer intim måte. Selv i scener med større action-sekvenser slik som episode 9, regissert av danske Janus Metz, tviholdes det på nære bilder av karakterene vi følger.
Sesong 2 er tettere og mer engasjerende enn den første, men mest fascinerende er det å se alle trådene samle seg mot seriens slutt og som leder mot Rogue One.
Serien går ikke bare sømløst over i Rogue One, men gir også nye perespektiver til denne filmen – både hva gjelder Cassian Andor, opprørsalliansen og Imperiet.
Kanskje kan man bare avslutte med å konstatere hvor bemerkelsesverdig Andor bedriver historiefortelling i et film- og TV-univers som Star Wars.
Det er også vanskelig å se for seg at noen vil klare å skape en fortelling i Star Wars-universet som overgår denne.
Karakter:
9 / 10
Andor, sesong 2 (Serieskaper: Tony Gilroy)
Andor sesong 2 er tilgjengelig fra 22.april i USA, og fra 23. april i Norge på Disney+ med tre episoder ukentlig i 4 uker.
Se recap fra Andor sesong 1 her.
Følg oss på Tiktok, Instagram, Bluesky og Fjasboka
LES OGSÅ: