Rants om slangefobi, afro fusion møter RnB, Peggy Gou og Central Cee: Dette hører vi på nå

Musikken som snurrer i vår sommerskalle.

Det er sommer og ny musikk pryder en i stor grad danseglad spilleliste med blant annet:

Dragongirl (Niilas remix) – Once more, with feeling

Peder Niilas Tårnesvik har for lengst blitt et anerkjent navn på den norske elektronikascenen de siste årene. Nå har han dekonstruert og nytolka Dragongirl-låta Once more, with feeling.

Remixen har ivaretatt mye av det atmosfæriske og gåtefulle preget i Dragongirls uttrykk, samtidig som han injiserer låta med sin egen Niilaske neo noir-aktige, eskapistiske touch. Her har han transformert låta til en drømmende, klubbtung sak vi gjerne danser mer til iløpet av sommeren.

LES OGSÅ: Den afrikanske klubbsjangeren har fått feste i Europa: – Musikk fra gata

Akuvi – No Words

Sår neo soul møter afro fusion, når norsk-ghanesiske Akuvi slipper sin første singel fra sitt kommende prosjekt, etter EPen Sorry I´m Late.

Hennes inderlige og melankolske røst glir godt mellom hardtdunkende log drums, mens hun beskriver et tema flere nok kan kjenne seg igjen i: Et vennskapsforhold som etter å ha blitt preget av passiv agressivitet og stille uenighet, sakte dør ut. Og den vonde stillheten etterpå understrekses med et tekstløst refreng med.

Den norske produsenten Soulbase, har skapt et dynamisk lydbilde, kledd opp av intense, men kontrastrerende elementer som godt speiler de spørsmålene Akuvi ikke får svar på.

LES OGSÅ: Svensk gangsterrap-forfatter: – Om ikke musikken fungerer som en vei tilbake til samfunnet, kan den ha motsatt effekt

PODCAST: Grim Pil: – Å gå inn i frykten var det naturlige neste steget etter å ha krangla med verden og vært i ekstremt mange konflikter

Tyr – Kom opp

Et av landets mest produktive rappere er tilbake med nok en sterk pakke med låter med ep-en 4 the summer.

Over en smått lystig og oppløftende synthspor og bass og bankende trommer, rapper Tyr om ting han gjorde før han Kom opp for rundt to år siden, da han ga ut 21 i 2022. Siden da har mye skjedd for den kritikerroste, Spellemann-nominerte rapperen. Blant annet har han hatt egen Norgesturné.

Kom opp er et av flere uflidde, oppriktige spor, og kommer som en organisk og velartikulert og reflektert rant, og som i beste Tyr-ånd injiseres med en sterk tilstedeværelse og energi. Han legger ut om de destruktive kreftene i kulturbransjen, og energi-tappere, klatrere og medgangssupportere.

«Jeg har en liste med folk jeg ikke har med meg i dag/ Du har en liste med folk du ikke vil se ha det bra», rapper han. Videre kritiserer han glorifiseringa av rusmidler i musikken, og ikke minst: «It’s not the girls, It’s the guys» som er bitches.

Som Ibsen sier det med Peer Gynt: vær deg selv nok. Så ordner det seg. Når Tyr ser tilbake, er det med en visshet om at han er akkurat det: tro mot seg selv.

Få med deg Tyr i sommer på festivaler som Mablis, Høllafest og Findings.

Malik ft. Arif Murakami – Til deg

Fuck den andre siden! Vi gir oss ikke på rants om kyniske slimåler med skjult agenda i kulturbransjen. «I denne låten blottlegger vi disse menneskene» sier Malik i pressekskrivet, og har fått med seg hele Norges Arif Murakami på en sprengladd banger som freser og dunker så man kjenner det inn til brystbeinet.

Men hvem er Malik? Jo, en rapper fra Løvstakken i Bergen som nå bor i Oslo, med røtter fra Zanzibar. Han blir å se på kommende festivaler som Camp Øya, Vill Vill Vest og Trondheim Calling.

Emil Kárlsen – Áhkku (akustisk versjon)

Den nordsamiske multi-instrumentalist fra Omasvuotna/Omasvuonon (Storfjord) i Troms, og er nå ute med ep-en Binnát.

Denne nedstrippa vesjonen av Áhkku kler muligens budskapet bedre, og handler om Kárlsens bestemor som kjempet for samiske rettigheter, og savnet etter henne. Mens originalen har et mer romslig preg med trommer og gitarer, er denne versjonen mer nedpå og nær på flere vis. Stemmen kommer også nærere, islettet av melankolien gir større utslag i vokalens nyanser og tvinnes organisk inn i musikken som er preget av piano og strykere.

LES OGSÅ: Eksplosjoner i hjertet: De bånd som (ikke) binder oss 

LES OGSÅ: Love Lies Bleeding: Boling, sex og hockeysveis!

Peggy Gou – Seoulsi Peggygou (서울시페기구)

Fem år etter den kritikerroste debut-EPen Moment, har den sør-koreanske produsenten sluppet sitt første album. Bakgrunn og forbindelser fra fashion-industrien spiller nok også inn for hvordan hun har blitt et så hot navn.

Peggy Gou flekser stor synth-variasjon, men soundet gir seg til kjenne i det tilbakevendende space-disco-mønsteret, i miksen med smått snåle og harry lydkilder og et tidvis lounge-aktig preg i bånn. 

Seoulsi Peggygou (서울시페기구), fusjonerer en snål og støyete kazoo-liknende lyd over tilbakelent basstema, i loop med asiatisk tema. Perfekt i Peggy Gou-miksen.

LES OGSÅ OM PEGGY GOU HER: Festivalkulturen lever i beste velgående, og materialiserte seg på årets Primavera Sound i Barcelona i en miks av imponerende mye flashbacks til gamle trender innen både fashion og musikk

Kehlani – What I Want

Kehlani har ikke bare kjørt en stilsikker palestinsk solidarietskampanje, nå har hun også sluppet album – og er visstnok like stor fan av Cronenbergs Crash (10996) som Charli XCX. Snakk om sammentreff.

What I Want er en blodig låt, der Christina Aguileras hit What a Girl Want interpoleres, her som forvrengt smurfestemme i loop i bakgrunnen, synkronisert til en buldrende, bassfylt beat, mens Kehlani flekser sin mangefasseterte vokal. Hun går høyt og lavt, mellom sjelfull rnb til rask, teknisk stødig rap, og erklærer at hun vil «take you from the party to the trampoline».

For så å ta det helt ned, på mest selvfølgelige vis mot slutten. En hodebevegende bråkjekk produksjon som fyller din dag med litt mer attityde.

Asake og Central Cee – Wave

Mens vi venter på neste album, har Londoneren Central Cee vært posterboy i Vogue, og nå har han blitt med Asake på en rålekker, lettfordøyelig alté/amapiano-låt.

En energisk beat bygger opp og bretter ut rommet med smidige synthlyder, logdrums og lurete fløyteaktige lyder som skaper et mangfoldig lydbilde, mens de to messer om opp- og nedturer, og det å være på en wave nå og kan gjøre som de vil. Et passende soundtrack til din sommerdag.

LES OGSÅ: Hvordan påvirker Tiktok fremtidens musikk? Svaret ligger kanskje i Nigerias cruise beat

Hør og følg spillelista vår her:

Følg oss på TiktokInstagramBlueskyX og Fjasboka

Del dette

1 thought on “Rants om slangefobi, afro fusion møter RnB, Peggy Gou og Central Cee: Dette hører vi på nå

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kulturplattformen TBA