Gjertrud Stensvåg og Rom mottar Oslo Opens hederspris

Startskuddet for Oslo Open gikk av fredag på Kunstnernes hus. Foto: Jan Khür

Organisasjonen har markert seg som en viktig aktør som aktivt bidrar til å skape endring ved å få frem nye stemmer gjennom konkrete tiltak, og utfordrer eksisterende strukturer.

Fredag gikk startskuddet for Oslo Opens 25-års-markering og kunstfestival på Kunstnernes hus, med jubileumsfest, før over 450 kunstnere i Oslo åpnet dørene til atelierene sine denne helga.

Under åpningsarrangementet ble Oslo Opens hederspris delt ut, til Gjertrud Stensvåg og Rom for deres langsiktige og helhetlige arbeid med inkludering innen kunst og arkitektur:

– Arbeidet deres er preget av en gjennomgående forståelse av at inkludering må skje på alle nivåer i organisasjonen, sier styreleder i den ideelle kuntnersorganisasjonen Oslo Open, Katinka Maraz.

Hun mener Rom har et særlig kraftfullt nedslagsfelt med sin unike posisjon i skjæringspunktet mellom kunst og arkitektur:

– De utfordrer feltets etablerte praksiser og viser hvordan tilgjengelighet kan og bør integreres i alle ledd – som en naturlig og nødvendig del av både kunst, design og arkitektur.

Foto: Jan Khür

Løfter kunstnere med funksjonsvariasjoner

Prisen skal hvert år hedre og ære dem som gjør en innsats for kunstnernes arbeidssituasjon – for atelier, produksjon og arbeidsvilkår.

Rom en levende plattform med vekt på utstillinger, filmvisninger, debatter, workshops, foredrag og tekstpublisering, og som holder til i det gamle garasjeanlegget i de tidligere fabrikklokalene til Nora i Maridalsveien i Oslo.

Organisasjonen har over tid markert seg som en viktig aktør, ikke bare fordi den retter søkelyset mot utfordringer knyttet til funksjonshemmende barrierer, men bidrar også aktivt til å skape endring gjennom konkrete tiltak, ved å skape rom for kunstnere, arkitekter og designere med funksjonsvariasjoner.

Foto: Jan Khür

Utenforskap i offentlige rom

I begrunnelsen trekkes særlig frem etableringen av Norges første sommerskole i kunst, design og arkitektur for unge med funksjonsnedsettelser.

Sommerskolen er et tiltak som ikke bare åpner dørene til kunst- og arkitekturfeltet for nye stemmer, samtidig som man utfordrer eksisterende strukturer og normer.

Styret nevner også utstillingen av kunstnerduoen Fat, som ble vist på Rom i 2024, som hadde tittelen I’m sorry if my disability causes you any inconvenience som en særlig viktig utstilling.

Her tar de to kunstnerne Anja Tveiterås og Fredrik Alden Thorsen for seg utenforskapet som arkitekturen i offentlige rom kan skape for personer med funksjonsnedsettelser.

Styret mener utstillingen skilte seg ut ved å ikke bare vise kunstneriske resultater, men også ideer og prosesser for hva og hvordan man kan endre fysiske forutsetninger i et utilgjengelig bygg.

Oslo Opens hederspris tildeles på fritt grunnlag av styret, og ble delt ut første gang i 2019.

I 2024 gikk hedersprisen til Fellesverkstedet, et kunstnerdrevet sted med verkstedsfasiliteter og erfarne veiledere som bistår både kunstnere og andre i alt fra tre, metall og silketrykk til 3D-printing, for deres massive bidrag til å gjøre kunstyrket lettere.

I 2023 gikk prisen til Verdensrommet, et nettverk for kunstnere fra utenfor EØS-området, for arbeidet de gjør for å hjelpe kunstnere med å etablere seg i Norge, og innsatsen for internasjonale kunstneres rettigheter.

Sakib Saboor. Foto: Jan Khur

Åpner atelierer over hele byen

Oslo Open er én helg i året der kunstnere over hele byen åpner arbeidsrommene sine og lar publikum få komme bak scenen og se hvordan kunsten blir laget, der den blir laget.

Festivalen er en god mulighet for å få innblikk i hvordan kunstnere jobber, og oppdage et mangfold av teknikker og kunstnerskap.

Mer enn 450 atelierer kan besøkes over hele Oslo – fra Karen Klim og Pål Roland Jansson i glasshytta på Frysja, til Stian Korntved Ruud i et tidligere bilverksted på Sinsen, og til performancekunstner Tori Wrånes i Tårnet på Økern.

Man kan også ta både og besøke 11 kunstnere på Hovedøya, sjekke ut den gamle Veterinærhøyskolen.

Oslo Open stiller også med egen vaffel- og kaffebod på Romsås Senter lørdag 26. april, og på den gamle veterinærhøgskolen søndag 27. april, der du våre tips til kunstnere å besøke i området.

Fordi så mange kunstnere deltar, deler vi byen i to. Kunstnerne øst for Akerselva har åpent lørdag 26. april, og kunstnerne vest for Akerselva har åpent søndag 27. april. Atelierene er åpne fra kl. 12–17.

Les mer på Oslo Opens nettsider.

Følg oss på TiktokInstagramBluesky og Fjesboka

LES MER:

Del dette
Kulturplattformen TBA