Lyden av Squid Game, klubbsugne beats og Angelo Reira er tilbake: Dette hører vi på nå
Gå inn i oktoberfesten med denne musikken på øra.
Blant artistene finner du blant annet:
Angelo Reira – Miami
Etter å ha gitt ut Gudinne tidligere i år, er Angelo Reira klar med ny singel. Mange lurte kanskje på hvor Loddefjordingen hadde blitt av etter at hans debutalbum, God Mornings, Norge kom som et uforutsett og forseggjort stikk fra siden i 2018. Her harselerte han med tidstypiske begreper med presise paralleller til hverdagen, innbakt i et tungt og fengende klubbsound. Enkelt, men også nyskapende da. En selvbevisst og selvsikker debut med sin mektige, råe og trygge vokal og flow, og verselinjer som ga ny svung til vant rap-tematikk.
Nå er Angelo Reira offisielt tilbake melder plateselskapet, etter at han måtte ta en lengre pause av personlige årsaker: I et presseskriv forteller Reira at han måtte inn i rusbehandling. Som et resultat kom også låta Miami, som handler om det å bli hjemsøkt av en livsstil han prøver å legge bak seg og bli ferdig med. Vi ønsker Reira velkommen tilbake i musikken og er mildt sagt spent på hva som kommer videre herfra.
Arca og Sia – Born Yesterday
Vidundermennesket Arca varmer opp til sitt kommende prosjekt Kick ii med denne sammensmeltinga av grensesprengende soundscape og oppskriftsmessig pop. Å få med Sia på dette er en genistrek som inviterer et større publikum inn i et ugjestmildt terreng. Eller, får vi håpe.
Prospa – Voyage
Prospa er en Leeds-basert duo bestående av Harvey Blumler og Gosha Smith som blander klassisk house med dance fra rave eraen. De har begge tatt reisen fra rock til elektronisk produsert musikk, men jobbet hver for seg med henholdsvis dubstep og jazz-infisert hiphop. De møttes i 2013, og ga ut sin debut-ep i 2019 på sitt eget label.
Voyage er en herlig liten virkelighetsflukt med melankolske og noe urovekkende undertoner, og samtidig preges av en nysgjerrighet som mikser ulike stemninger, holder på spenningen, men uten å gå opp til et veldig dramatisk høydepunkt. Sammen med et naturlig behagelig tempo dannes et drømmende, cinematisk spor man både kan sone ut – eller arbeide til. Lite slår klubben du kan ha i hodet mens du er på kontoret.
Jung Jae-il – Way back then (+ resten av Squid Game original soundtrack)
Den Sørkoreanske komponisten Jung Jae-il står for størsteparten av soundtracket til den globale Netflix-hitserien Squid Game. Det. erikke småtteri han har på CV-en fra før. Han har laget filmusikken til Bong Joon-hos Parasitt og Okja tidligere, men også skrevet og produsert populærmusikk for større Sørkoreanske artister. Han har også på spørsmål uttalt at et samarbeid med det som må være verdens mest kjente K-pop-band, BTS kan være noe.
Det er nok Jung Jae-ils allsidige og lekne musikalitet som har gjort ham så stor i hjemlandet, og en veldig spennende komponist flere bør sjekke ut her hjemme.
På introsporet Way Back then blandes minimalistisk, enkel og catchy melodi som lett klistrer seg til hjernebarken, med seriens barnlige tema. Dette fortalt gjennom allment gjenkjennelige lyder og intrumenter: blokkfløyte og enkle trommeslag, som om det var musikktimen på barneskolen som markerte anslaget. Før det så går over i et folkemusikalsk tema. En effektiv måte å kommunisere hele seriens tema på gjennom få minutter og lydelementer.
Dårlig Vane – Fingen opp
Dårlig vane kliner til med en klubbglad låt som dunker i dansemuskelen og ber om å bli frisatt på disko.
Trioen har nemlig brukt koronadepresjonstiden effektivt: Ved å barrikadere seg i studio siden pandemien inntraff og diskoteket ble stengt, har kollektivet sammen med produsent Nado meislet ut flere låter mens de har venta på at verden åpnet igjen. Mens vi venter på resten, kan vi danse oss
Erika de Casier – Make My Day
Danske Erika de Casiers rnb-sound har sterk eim av 90/00-tallets minimalistiske rnb-produksjoner. Så også sistesingelen Make My Day som er å finne på hennes andre album Sensational fra i år.
Låta er naken og sårbar, speilet i hennes delikate, sensitive vokal, omgitt av en produksjon som omgir og balanserer ut vokalen i harpe/strengespill-imiterende synther, trommer og bass. Landingen er smidig og galant.
LES MER: Om Erika de Casier og andre artister vi anbefaler å sjekke ut live fra årets Bylarm
Kanaan – Pink Riff
Kanaan er Ask Vatn Strøm på gitar, Eskild Myrvoll på bass og Ingvald Vassbø på trommer. Som medvirkende i blant annet Mall Girl, Daufødt med flere, er Kanaans bandmedlemmer litt overalt på den norske musikkscenen om dagen.
Nå markerer støyrock-trioen sitt kommende fjerdealbum Earthbound med singlene Pink Riff og Bourdon, begge dynka i prog, jazz, fuzz og psykedelisk energi. En støyete, men balansert reise, infisert med herlige vendinger og lydinnslag som lett røsker liv i groovekroppen. Det er bare å slippe seg løs.
Rambow – Helt i fra start
Rambow er Urørt-vinneren Simon Tedros Negash fra Furuset, og en av 12 artister som var shortlista som årets Stjerneskudd under Bylarm nylig. Fra før har han også sluppet ep-en Take Over, med et par aggressive beats og godt driv, pepret med pistolskudd.
Siste singel Helt i fra start, produsert av Håwk/Håkon Mathias Guttormsen, har et refreng som sender oss til midten av 00-tallet med sampling av et forvrengt refreng av Fuck deg, coverlåta norske Sichelle gjorde av den danske låta Fuck dig av Anna David.
Rambow skildrer oppvekst i Jerichoveien 52, med sin frampå og energiske flow og innlevelse. Det er så man selv reiser tilbake til barndommen av å høre om livet med søsken i køyeseng og Fifa. Og det å fucke opp på et eller annet vis. Noen ganger er det miljøbestemt, andre ganger ikke, men det er ingen tvil om at det er identifiserbart.
LES MER: Om Rambow og andre nye artister du bør sjekke ut live her