– Flere sa de ble vegetarianere etter å ha sett den scenen

PODCAST: Med den aktuelle dokumentaren Pet Farm, har de laget film om en illegal reveoppdretter på Oppdal. Vi snakket med regissør Martin Walther og komponist André Bratten.

*Hør podcasten nederst i saken*

KOSMORAMA, TRONDHEIM: Hva ville du gjort om du fant ut at noen i nabolaget ditt drev med illegal reveoppdrett? 

Joakim Nilsen fra Oppdal skapte nasjonale avisoverskrifter da det ble kjent at han avlet og solgte rev – ikke til pelskåper, men som kjæledyr. 

Når både Mattilsynet og Miljødirektoratet mener han bryter loven, er Nilsen villig til å ofre alt for dyrene – og drømmene sine.

Regissørbrødrene Finn og Martin Walther aka. Walther bros, har laget en dokumentar som gir et spesielt blikk på både mannen bak de mange medieoverskriftene, men også om hans spesielle bånd til dyrene han mener kan temmes og brukes som husdyr. 

Joakim Nilsen med tam (?) rev.
Behind the scenes.

Om utenforskap og søken etter lykke

–  Joakim har jo hatt en trøblete oppvekst. Jeg skal ikke gå i detaljer på det, men han har opplevd mye mobbing og utestenging, og det har forplantet seg gjennom livet hans. Han har liksom aldri funnet sin plass i livet, forteller regissør Martin Walther i podcasten Hver gang vi rantes, som han gjester sammen med filmens komponist, elektronikaprodusent André Bratten.

Regissøren har sine tanker rundt hvorfor den illegale virksomheten har vært så viktig for Nilsen – som ikke må forveksles med den Joachim Nilsen du kanskje tenker på:

– I søken etter lykke, så går han jo tilbake til barndommen, som han ser på som den lykkeligste tida i livet sitt.

Han har gode barndomsminner fra bestefarens pelsfarm. Han bestemmer seg for å skaffe seg sin egen revestamme og avler opp rever på sin egen pelsfarm, med utgangspunkt i et russisk forskningsprosjekt fra 50-60-tallet, som eksperimenterte med hvor lang tid det tar å domestisere ville rever. 

– Han reiser rundt på forskjellige pelsfarmer i Trøndelag og samler inn rever som han mener egner seg for videre avl. På et tidspunkt har han noen salg av rever til Sør-Korea, USA og Canada. Så han får jo solgt litt rever, også i Norge, forteller Walther.

Men på et tidspunkt blir han anmeldt av Dyrevernalliansen for brudd på viltloven. 

– Ifølge den norske viltloven, er avl av rev som kjæledyr forbudt. Etter hvert blir han dømt til å avlive de revene, og det er jo som å avlive hans nærmeste familie, han ser jo på revene som sin familie.

Hederlig omtale og «walkout» i Hellas

Pet Farm vant prisen for beste dokumentar under Bergen Internasjonale Filmfestival i 2024, og ble nylig blitt vist på den internasjonale filmfestivalen i Thessaloníki i Hellas, her filmen også fikk hederlig omtale, før filmen ble vist i Trondheim på Kosmorama. 

Filmens første møte med et internasjonalt publikum gikk bedre enn ventet, til tross for at filmen handler om lokale forhold i Norge: 

– Det har vært et engasjert publikum og veldig mye spennende spørsmål fra salen i Thessaloníki. På en av visningene følte jeg at vi hadde gjort noe rett, forteller Walther:

– Det er en litt sterk scene der Joakim og hans slovakiske venn, Miro, slakter en gris sammen, som et sånt male bonding-prosjekt, som er en viktig scene i en film om ensomhet. Den scenen er en sånn katarsis-sekvens, men det ble litt for sterk kost for mange av grekerne som reiste seg og gikk ut av salen. Det var også flere som sa at de ble vegetarianere etter å ha sett den scenen. Det var også litt stas, synes vi.

Ikke standardisert filmmusikk

Hvordan i alle dager lager man musikk til en film om en ensom fyr som driver ulovlig reveoppdrett?

– For meg handlet det mest om å ta Joakim på alvor og gi ham de følelsene som han fortjener, de følelsene som han kanskje ikke viser helt, og på en måte sette meg inn i Joakims forståelse, forteller André Bratten, som har vært involvert tidlig i prosessen, og har jobbet med Martin Walther på hans to tidligere filmprosjekter, Brev til Håkon Banken (som også ble vist på BIFF i høst) og kortfilmen Togrøvere

– Bare rett og slett gi ham ekte følelser, og ikke sånn standardisert filmmusikk som det finnes veldig mye av.

Han forteller også om at han hadde tid til å sitte og se over opptakene og bare på ansiktsmimikk en hel dag for å prøve å skjønne hva det er Joakim egentlig føler, og så prøve å representere det.

– Samtidig kunne jeg stoppe hvert frame, og det var alltid et eller annet sykt i bildet. Det er en scene hvor Joakim sitter i en bil og har det veldig fælt, men bak ham er det en rosa kosegris, forteller han.

– Så alt har sånne absurditeter i seg. Da var jeg opptatt av at musikkscoret også skulle være så komplekst.  At det skulle være vakkert og emosjonelt, men også tvetydig og ambivalent.

Hør hele podcasten her:

Pet Farm kan sees på VGTV.

Følg oss på TiktokInstagramBlåsky og Fjesbok

LES OGSÅ:

Del dette
Kulturplattformen TBA