Løkkeberg med feministfilm til Kina

Vibeke Løkkeberg i sin egen dokumentar, The Long Road to the Director's Chair. Foto: Georg Helgevold Sagen
– Bare det faktum at filmen har vekket nysgjerrighet, er satt på programmet og at jeg er invitert, gir meg argumentene for å ville vite mer om handlingsrommet for meg.
– I likhet med de fleste som hører om dette, vil jeg tro, ble jeg overrasket og så fascinert over denne henvendelsen, forteller Vibeke Løkkeberg til TBA.
Første påskedag reiser filmskaperen til Beijing International Film Festival (BJIFF) hvor hun er invitert til spesialvisninger med sin siste dokumentarfilm The Long Road to the Director’s Chair.
Dokumentarfilmen hadde sin verdenspremiere under filmfestivalen i Berlin tidligere i år, før den så fikk norgespremiere på Kosmorama i Trondheim.
Rekordår for Trondheim internasjonale filmfestival, Kosmorama
Den nå 80 år gamle filmskaperen, kjent for sine kompromissløse filmer, uttrykker selv at hun ble overrasket over invitasjonen og at filmens aktualitet fortsatt har sprengkraft, til tross for at filmen er tatt opp tilbake i 1973.
– Det ligger i min natur både som person, men også som regissør, å være nysgjerrig, og selv i min alder lever drømmen om nye eventyr og nye prosjekter. Derfor var jeg rask til å tenke: «Dette vil jeg oppleve, dette vil jeg forske på», og derfor lot jeg meg invitere, forteller hun.

Vil fremme dialog om vanskelige temaer
The Long Road to the Director’s Chair basererer seg på unike arkivopptak fra feministbevegelsens fremvekst på 1970-tallet og er en banebrytende og poetisk dokumentarfilm av Vibeke Løkkeberg.
Filmen ble til gjennom opptak gjort i november 1973, under det første internasjonale kvinnefilmseminaret på Arsenal kino i Berlin.
Gjennom dyptgående intervjuer med kvinnelige filmskapere fra ulike nasjoner tar filmen oss med på en inspirerende reise fylt av ambisjoner, mot og kampen for likestilling.
Piken med nålen: Desperat kvinneliv
Dette er en universell og tidløs historie som knytter fortidens aktuelle temaer til dagens samfunn, og som søker å engasjere både unge og voksne.
Nå ser Løkkeberg frem til å diskutere filmen i Beijing:
– For meg som filmskaper legger dette først og fremst til rette for dialog, og samtaler, om viktige og kanskje vanskelige temaer. Å møte ny kultur, med min kultur, og å få samtale om relevante tema er jo nettopp det filmskapere som meg jobber for å oppnå, mener Løkkeberg.
– Jeg ser også frem til å lære meg om relasjonene mellom Norge og Kina, og ikke minst å møte menneskene både i bransjen men også det kinesiske publikummet. Jeg tror jeg blir et rikere menneske av disse kommende opplevelsene, og kanskje jeg kan bidra til å være et instrument for norsk kultur, og fremme relasjonell utvikling med likestilling og ytringsfrihet som bakteppe.

– Hva kan jeg ytre?
Den 15. utgaven av Beijing Internasjonale filmfestival (BJIFF) er et av Kinas to største offentlige filmfestivaler, og viser over 200 filmer, fordelt på nærmere 30 lokasjoner i den kinesiske hovedstaden.
Under festivalen får The Long Road To The Directors Chair flere spesialvisninger, med Løkkeberg selv som innleder og hedersgjest, blant annet med panelsamtale på den norske ambassaden, hvor internasjonale og kinesiske bransjerepresentanter planlegger en samtale om ytringsfrihet, kvinner i bransjen og likestilling. Norsk Filminstitutt har støttet filmens festivaldeltakelse i Beijing økonomisk.
Forfattere sensurert fra den spekulative fiksjonens egen Oscar-utdeling
BJIFF ledes av den kinesiske filmadministrasjonen, er underlagt det som er kjent som propaganda-avdelingen og en intern avdeling av sentralkomiteen til det kinesiske kommunistpartiet.
Den kinesiske sensuren og menneskerettighetsbrudd knyttet til yngrisfriheten er stadig diskutert, men også hvorvidt filmsensuren har blitt stadig mer avansert og subtil, som presser kinesiske filmskapere til såkalt «medskyldig kreativitet» og selvsensur.
Samtidig kommuniserer filmfestivalen at de ønsker mer dialog med og interesse for filmskapere fra hele verden. Anerkjente filmnavn som den britiske regissøren David Yates er i hovedkonkurranse-juryen.
Et eget Homage-Restoration-program vil inneholde blant annet Hitchcocks klassiske spionthriller North by Northwest, og den avdøde belgiske filmskaperen Chantal Akermans Meetings With Anna i nye 4K-restaureringer. Dessuten byer festivalen på et eget Robert Altman-retrospektiv.
Mens filmer som The Botanist, Lonely Musketeer, The Poet og Peacock er alle bekreftet til festivalens egen Forward Future-seksjon med mål om å fremme nye filmskapere.

Årets festivalplakat ønsker også å signalisere «dialog med verden», i en kreasjon laget av art director Huo Tingxiao (Farvel, min konkubine, Flyvende dolker), der den forbudte by og kinoen som institusjon står som ledelys.
Og nå skal også Vibeke Løkkeberg gjeste festivalen med sin maktkritiske dokumentarfilm.
– BJIFF er en offisiell filmfestival, underlagt det kinesiske regimet – et regime som straffer, torturerer og dreper kinesiske kunstnere, filmskapere, menneskerettighetsforkjempere, advokater og journalister som bruker ytringsfriheten sin til å utøve maktkritikk og samfunnskritikk som du selv har gjort. Hvilke refleksjoner du gjør deg rundt det å være med på en offentlig kinesisk filmfestival?
– Få filmskapere og kunstnere kan ikke og bør ikke støtte totalitære systemer. Det strider mot ytringsfrihetens natur. Derfor har jeg selvfølgelig en naturlig bekymring for hvilke forhold som råder verden rundt, også i Kina, sier Løkkeberg.
Hun peker på at denne invitasjonen først og fremst gir henne mulighet til å lære:
– Bare det faktum at filmen er sett, har vekket nysgjerrighet, er satt på programmet og at jeg er invitert, gir meg argumentene for å ville vite mer om handlingsrommet for meg, sier hun.
– Hva kan jeg ytre, hvor bør det ytres og hvordan kan jeg bidra til å sette søkelyset på kompliserte problemstillinger, i et av verdens største og mest omdiskuterte land?
Spør Løkkeberg seg, før hun konkluderer:
– Man skulle være ganske låst i politisk korrekthet hvis man ikke griper en sjanse som dette. Det gjør det naturligvis trygt og godt at vi har tett og god dialog med den norske ambassaden i Kina og bruker ekspertise i møtet med Kina. Jeg ser bare frem til turen, men er samtidig bevisst på å finne min posisjon og følge den «norske linjen», avslutter hun.
Følg oss på Tiktok, Instagram, Bluesky og Fjesboka
LES OGSÅ: